Начало | Автосервиз | Автоборса | Авточасти | Масла и течности | RENT A CAR | Газови и метан уредби | Документи | Контакти | Кариери | EN |
КАК СЕ СПРАВЯМЕ?
Назначаване на среща
Форма за диагностика
CNG SYSTEM
системи, ползващи метан
 
Инжекторна система на метан - LANDIRENZO OMEGAS PLUS
LANDIRENZO OMEGAS PLUS многоточкова секунциална инжекционна система представлява ново поколение система за преобразуване на метан (бензин - метан).
Принципът използван от метановото ECU, за да изчисли изжекторното време на метановите инжектори, се базира на бензиновото инжекторно време при работа на метан. Следователно двигателя основно се управлява от бензиновото ECU, докато метановото ECU трансформира бензиновите действия в подходящ за метановите инжектори вид. За да се поддържа съгласуваност с газовата система, метановото ECU управлява метановите инжектори в същата последователност като бензиновите инжектори. Метановото Ecu чрез модел, базиран на софтуерни стратегии може да трансформира бензиновото инжекторно време в метаново инжекторно време, като преконструира подходящата оптимизирана верига от изчисления за метан.
LANDIRENZO OMEGAS PLUS може да използва различни видове инжектори в зависимост от характеристиките на приложението. LANDIRENZO OMEGAS PLUS почти не се намесва в оригиналната бензинова система за управление на двигателя. Лесно може да се интергрира в основните функции двигателя като контрол на сместта, cut off, EGR, и т.н. и спомагателни функции на двигателя като климатика, кормилно управление с усилвател, електрическо натоварване и т.н. Метановото ECU може да изчисли метановото инжекторно време и специфична информация като налягането на метановите инжектори, температурата на метана, температурата на двигателя, оборотите и волтажа на батерията, като допълнение към изчисленията за входящия сигнал на газовия компютър.
Напълно самокалибриращ се, използайки модел базиран на алгуритми
* Дистанционно управление за калибриране на ECU
* Пълна диагностика на газовите компоненти и сензорите
* Аванс-процесори: софтуерни стратегии и хардуер включени в ECU
* Подходящ за най-строгите стандарти за вредни емисии ( ≥ Euro 4)
* Съвместим с OBD (за бордова диагностика) на оригиналното бензиново ECU

 

 

 

 

 

 

 

промоция март
 Абонамент за новини

Полезни съвети:

Според последните проучвания, 5 % от всички смъртни случаи на моторни превозни средства са причинени от небрежна поддръжка на автомобилите.

Охладителната система трябва да бъде напълно промивана и да се презарежда на всеки 24 месеца. Размерът, условията и концентрацията на охлаждащата течност трябва да бъдат проверени. (препоръчително е процента на антифриз/вода да е 50 на 50.)

Никога не сваляйте капачката на радиатора, докато двигателят не е добре изстинал. Състоянието на задвижващите ремъци, скобите и маркучите на двигателя трябва да бъдат проверявани от професионалист.

Масло и маслен филтър се подменят според времевия интервал и експлоатацията на автомобила (изминати км). Обикновено е посочено в ръководството на автомобила. (минералните масла на 10 000 км., полусинтетичните 10 000 – 12 000 км, а синтетичните при пробег 15 000 км.). Ако автомобила има голямо натоварване с багаж или теглите ремрке също се отразява.

Смяната на другите филтри ( въздушен, горивен, на картерните газове и т.н.) се препоръчва да е на по-чести интервали в прашни условия. Възможно е да възникнат проблеми с управлението (трудно да спира, намалена мощност и др). Предотвратете ги навреме.

Замърсеното предно стъкло води до умора на очите и може да представлява заплаха за безопасността. Сменете чистачките и заредете с течност за тях.

Сменяйте гуми си на всеки осем хиляди км. Проверявайте налягането на гумите веднъж месечно, след като първо са изстинали. Не забравяйте резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние.

Проверете какво гориво е препоръчително за вашия автомобил. В ръководството за потребителя трябва да пише октановото число.

Поддържайте гумите напомпани до необходимото ниво. При по-напомпани гуми вашия автомобил ще харчи повече гориво за да поддържа скоростта.

По-тежки превозни средства, изразходват повече гориво. Почистете автомобила – купето и багажника преди да тръгнете на път.

Използвайте климатикът пестеливо, защото той допълнително натоварва двигателя на автомобила и се използва повече гориво.

Затваряйте прозорците. Широко отворени прозорци, особено при бърза скорост увеличават аеродинамичното съпротивление. Може да намалите разхода на гориво с 10%.

Избягвайте дълъг престой на празен ход. Ако знаете, че ще спрете за повече от минута изгасете двигателя на колата. Неправилно общоприето схващане е, че автомобила ще използва по-малко гориво от количеството при повторно запалване.

Спазвайте ограниченията на скоростта. Колкото по-бързо карате, толкова повече гориво използвате. Например, ако шофирате със 110 км/ч вместо с 90 км/ч ще увеличите разхода на гориво с 20%.

Използвайте автопилот. Използването на автопилот на дълъг път (магистрала) ви позволява да поддържате постоянна скорост, което намалява разхода на гориво.

Sofia Bosch Car
1528 София; бул. "Искърско шосе" п.к.25; тел.: 02/ 978 66 22; факс: 978 56 37; GSM: 0885 135 126
e-mail: office@sofia-bosch.com; service@sofia-bosch.com; www.sofia-bosch.com