Начало | Автосервиз | Автоборса | Авточасти | Масла и течности | RENT A CAR | Газови и метан уредби | Документи | Контакти | Кариери | EN |
КАК СЕ СПРАВЯМЕ?
Назначаване на среща
Форма за диагностика
CNG SYSTEM
системи, ползващи метан
 
Ламбда контрол система на метан с изпарител CN 04
Природният газ излиза от бутилката през клапана и стига до двигателя чрез тръба под високо налягане, която също е свързана с презареждащата система. Отделението на двигателя се състои от изпарител, където налягагето на природния газ спада от 220 bar до налягането поддавано от двигателя. От изпарителя природния газ достига въздушно/горивния смесител, който е рзположен на всмукателната тръба, разпределя притока на газ към двигателния отсек чрез разпределение на налягането образувано в смесващите устройства. Газовият клапан за високо налягане позволява газта да премине само когато двигателя работи и ключа е на позиция – газ. Смесителя постоянно е поддържан в стехиометрично съотношение от компютър LCS-LC01, който се активира от сигнала на ламбда сензора и непрекъснато усвоява стойностите на подаваната към двигателя газ чрез линейно електромеханично задвижващо устройство, за да осигури оптимална калибрация при каране, консумиране и емисии. LCS-LC01 компютъра, освен другите си функции винаги позволява стартирането на бензин автоматично и след това превключване на газ чрез LCS-LC01 ключ, който дава възможност да се избере типа гориво по всяко време, показвайки нивото на природен газ в бутилката. При работа на газ, електронният емулатор (или инжекторите, изключвайки кабелите) прекратяват подаването на бензин към двигателя, докато при работа на бензин подаването на газ към двигателя се прекратява от соленоидния клапан за високо налягане.

 

 

 

 

 

 

 

промоция март
 Абонамент за новини

Полезни съвети:

Според последните проучвания, 5 % от всички смъртни случаи на моторни превозни средства са причинени от небрежна поддръжка на автомобилите.

Охладителната система трябва да бъде напълно промивана и да се презарежда на всеки 24 месеца. Размерът, условията и концентрацията на охлаждащата течност трябва да бъдат проверени. (препоръчително е процента на антифриз/вода да е 50 на 50.)

Никога не сваляйте капачката на радиатора, докато двигателят не е добре изстинал. Състоянието на задвижващите ремъци, скобите и маркучите на двигателя трябва да бъдат проверявани от професионалист.

Масло и маслен филтър се подменят според времевия интервал и експлоатацията на автомобила (изминати км). Обикновено е посочено в ръководството на автомобила. (минералните масла на 10 000 км., полусинтетичните 10 000 – 12 000 км, а синтетичните при пробег 15 000 км.). Ако автомобила има голямо натоварване с багаж или теглите ремрке също се отразява.

Смяната на другите филтри ( въздушен, горивен, на картерните газове и т.н.) се препоръчва да е на по-чести интервали в прашни условия. Възможно е да възникнат проблеми с управлението (трудно да спира, намалена мощност и др). Предотвратете ги навреме.

Замърсеното предно стъкло води до умора на очите и може да представлява заплаха за безопасността. Сменете чистачките и заредете с течност за тях.

Сменяйте гуми си на всеки осем хиляди км. Проверявайте налягането на гумите веднъж месечно, след като първо са изстинали. Не забравяйте резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние.

Проверете какво гориво е препоръчително за вашия автомобил. В ръководството за потребителя трябва да пише октановото число.

Поддържайте гумите напомпани до необходимото ниво. При по-напомпани гуми вашия автомобил ще харчи повече гориво за да поддържа скоростта.

По-тежки превозни средства, изразходват повече гориво. Почистете автомобила – купето и багажника преди да тръгнете на път.

Използвайте климатикът пестеливо, защото той допълнително натоварва двигателя на автомобила и се използва повече гориво.

Затваряйте прозорците. Широко отворени прозорци, особено при бърза скорост увеличават аеродинамичното съпротивление. Може да намалите разхода на гориво с 10%.

Избягвайте дълъг престой на празен ход. Ако знаете, че ще спрете за повече от минута изгасете двигателя на колата. Неправилно общоприето схващане е, че автомобила ще използва по-малко гориво от количеството при повторно запалване.

Спазвайте ограниченията на скоростта. Колкото по-бързо карате, толкова повече гориво използвате. Например, ако шофирате със 110 км/ч вместо с 90 км/ч ще увеличите разхода на гориво с 20%.

Използвайте автопилот. Използването на автопилот на дълъг път (магистрала) ви позволява да поддържате постоянна скорост, което намалява разхода на гориво.

Sofia Bosch Car
1528 София; бул. "Искърско шосе" п.к.25; тел.: 02/ 978 66 22; факс: 978 56 37; GSM: 0885 135 126
e-mail: office@sofia-bosch.com; service@sofia-bosch.com; www.sofia-bosch.com