Начало | Автосервиз | Автоборса | Авточасти | Масла и течности | RENT A CAR | Газови и метан уредби | Документи | Контакти | Кариери | EN |
КАК СЕ СПРАВЯМЕ?
Назначаване на среща
Форма за диагностика

 

Смесители

Електронно контролно устройство за редуциране на налягането на природния газ, позволявайки редовен поток газ всеки път щом двигателя го изисква. Обурудвано е с три степени за редуциране на природния газ, които дават стабилност както при високо и при ниско налягане и соленоиден клапан за високо напрежение срещу първата степен. Необходимата температура за работа се доставя чрез връзка с охладителната система на двигателя, така се предотвратява замръзването на природния газ при спадане на налягането. Притока на газ към двигателя на празен ход се активира от главната газова тръба, благодарение на вакуума генериран от двигателя. Снабден е с електронно стартиращо устройство и механична система за сигурност, която освобождава и затваря главната газоподаваща тръба, ако двигателя изключи.

Тип изпарител: 3 –степенно електронно стартиращо устройство и контрол на вакуума при работана празен ход при отрицателно налягане
Употреба: подходящ за автомобили с карбуратор
Тип гориво: метан
Нагряване: течност от охладителната система на двигателяТестово налягане: 300 bar
Входящо налягане: 220 bar
Регулиране на налягането при първа степен: 4 bar
Регулиране на налягането при втора степен: 1.5 bar
Мощност: 12 V DC
Захранване на бобината на соленоидния клапан за високо налягане: 20W
Захранване на бобината на соленоидния клапан: 25W Версии:
TN 1/A (стандарт): до 100 kW
TN 1/A (голям): от 100 kW до 193 kW
TN 1/A (супер голям): над 193 kW

 

 

 

промоция март
 Абонамент за новини

Полезни съвети:

Според последните проучвания, 5 % от всички смъртни случаи на моторни превозни средства са причинени от небрежна поддръжка на автомобилите.

Охладителната система трябва да бъде напълно промивана и да се презарежда на всеки 24 месеца. Размерът, условията и концентрацията на охлаждащата течност трябва да бъдат проверени. (препоръчително е процента на антифриз/вода да е 50 на 50.)

Никога не сваляйте капачката на радиатора, докато двигателят не е добре изстинал. Състоянието на задвижващите ремъци, скобите и маркучите на двигателя трябва да бъдат проверявани от професионалист.

Масло и маслен филтър се подменят според времевия интервал и експлоатацията на автомобила (изминати км). Обикновено е посочено в ръководството на автомобила. (минералните масла на 10 000 км., полусинтетичните 10 000 – 12 000 км, а синтетичните при пробег 15 000 км.). Ако автомобила има голямо натоварване с багаж или теглите ремрке също се отразява.

Смяната на другите филтри ( въздушен, горивен, на картерните газове и т.н.) се препоръчва да е на по-чести интервали в прашни условия. Възможно е да възникнат проблеми с управлението (трудно да спира, намалена мощност и др). Предотвратете ги навреме.

Замърсеното предно стъкло води до умора на очите и може да представлява заплаха за безопасността. Сменете чистачките и заредете с течност за тях.

Сменяйте гуми си на всеки осем хиляди км. Проверявайте налягането на гумите веднъж месечно, след като първо са изстинали. Не забравяйте резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние.

Проверете какво гориво е препоръчително за вашия автомобил. В ръководството за потребителя трябва да пише октановото число.

Поддържайте гумите напомпани до необходимото ниво. При по-напомпани гуми вашия автомобил ще харчи повече гориво за да поддържа скоростта.

По-тежки превозни средства, изразходват повече гориво. Почистете автомобила – купето и багажника преди да тръгнете на път.

Използвайте климатикът пестеливо, защото той допълнително натоварва двигателя на автомобила и се използва повече гориво.

Затваряйте прозорците. Широко отворени прозорци, особено при бърза скорост увеличават аеродинамичното съпротивление. Може да намалите разхода на гориво с 10%.

Избягвайте дълъг престой на празен ход. Ако знаете, че ще спрете за повече от минута изгасете двигателя на колата. Неправилно общоприето схващане е, че автомобила ще използва по-малко гориво от количеството при повторно запалване.

Спазвайте ограниченията на скоростта. Колкото по-бързо карате, толкова повече гориво използвате. Например, ако шофирате със 110 км/ч вместо с 90 км/ч ще увеличите разхода на гориво с 20%.

Използвайте автопилот. Използването на автопилот на дълъг път (магистрала) ви позволява да поддържате постоянна скорост, което намалява разхода на гориво.

Sofia Bosch Car
1528 София; бул. "Искърско шосе" п.к.25; тел.: 02/ 978 66 22; факс: 978 56 37; GSM: 0885 135 126
e-mail: office@sofia-bosch.com; service@sofia-bosch.com; www.sofia-bosch.com