Начало | Автосервиз | Автоборса | RENT A CAR | Авточасти | Газови уредби | Масла и течности | Документи | Контакти | Кариери
Бош България
КАК СЕ СПРАВЯМЕ?
Назначаване на среща
Форма за диагностика

ПРОФИЛАКТИЧНА ПОДДРЪЖКА

Според последни проучвания 5 процента от всички произшествия с моторни превозни средства възникват в резултат на проявена небрежност при автомобилната поддръжка. Следните простички и съвсем не толкова скъпи профилактични прегледи ще удължат значително живота на Вашия автомобил, ще гарантират по-безопасна експлоатация и дори ще донесат полза за околната среда.

Профилактика Винаги проверявайте дали Вашето ръководство за експлоатация съдържа график за сервизно обслужване конкретно за Вашия автомобил, тъй като изискванията за поддръжка са различни при различните автомобилни производители.

 • Винаги се консултирайте с ръководството за експлоатация на вашия автомобил, но едно добро практическо правило, което може да спазвате, е да сменяте масления филтър на всеки
  10 000 км.
 • Проверете всички течности, включително спирачна течност, хидравлична течност за усилвателя на волана, течност за предавателната кутия / водещия мост, разтвор за измиване на предното стъкло и антифриз. Тези течности играят важна роля за осигуряване на безопасността и добрата работа на автомобила.
 • Проверете дали автомобилните гуми са напомпани. Лошо напомпаните гуми могат да доведат до загуба на ефективност на използваното гориво. Това е една от най-евтините форми на профилактична поддръжка и гарантиране на сигурността. Автомобилните гуми трябва да бъдат проверявани веднъж месечно.
 • Поддържайте двигателя в отлично състояние. Непочистените свещи или запушена/недобре работеща горивна помпа могат да намалят ефективността на използваното горивото най-малко с 30 процента.
 • Смазвайте често шасито. Това удължава живота на подвижните компоненти в системата за окачване на автомобила.
 • Проверявайте кабелите и клемите на акумулатора за признаци на корозия и ги почиствайте, ако е необходимо. Течността в акумулатора също трябва да бъде проверявана и допълвана, ако нивото й намалява, освен ако не става въпрос за необслужваем акумулатор.
 • Често проверявайте осветителната система на автомобила, включително предни фарове, мигачи, стоп-лампа и задни светлини.
 • Проверявайте чистачките на предното стъкло за пукнатини, скъсвания и контакт с предното стъкло. Подменяйте ги веднъж годишно или по-често, особено ако започнат да драскат предното стъкло.
 • Проверявайте ремъците на двигателя редовно. Износените ремъци пречат на добрата работа на двигателя. Проверявайте за пукнатини и липсващи части или сегменти.
 • Често проверявайте системата за пречистване на въздуха. При всяка смяна на маслото проверявайте дали въздушният филтър не е запушен или повреден. Тази система гарантира, че автомобилът работи в отлично състояние.

График за автосервизно обслужване pdf-формат.

За да прочетете документа Ви е необходим Adobe Reader. Ако нямате инсталиран, безплатно можете да го изтеглите от тук.

Коли от Англия

ДОСТАВКА НА АВТОМОБИЛИ И РЕЗЕРВНИ ЧАСTИ ОТ АНГЛИЯ

 Абонамент за новини

Полезни съвети:

Според последните проучвания, 5 % от всички смъртни случаи на моторни превозни средства са причинени от небрежна поддръжка на автомобилите.

Охладителната система трябва да бъде напълно промивана и да се презарежда на всеки 24 месеца. Размерът, условията и концентрацията на охлаждащата течност трябва да бъдат проверени. (препоръчително е процента на антифриз/вода да е 50 на 50.)

Никога не сваляйте капачката на радиатора, докато двигателят не е добре изстинал. Състоянието на задвижващите ремъци, скобите и маркучите на двигателя трябва да бъдат проверявани от професионалист.

Масло и маслен филтър се подменят според времевия интервал и експлоатацията на автомобила (изминати км). Обикновено е посочено в ръководството на автомобила. (минералните масла на 10 000 км., полусинтетичните 10 000 – 12 000 км, а синтетичните при пробег 15 000 км.). Ако автомобила има голямо натоварване с багаж или теглите ремрке също се отразява.

Смяната на другите филтри ( въздушен, горивен, на картерните газове и т.н.) се препоръчва да е на по-чести интервали в прашни условия. Възможно е да възникнат проблеми с управлението (трудно да спира, намалена мощност и др). Предотвратете ги навреме.

Замърсеното предно стъкло води до умора на очите и може да представлява заплаха за безопасността. Сменете чистачките и заредете с течност за тях.

Сменяйте гуми си на всеки осем хиляди км. Проверявайте налягането на гумите веднъж месечно, след като първо са изстинали. Не забравяйте резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние.

Проверете какво гориво е препоръчително за вашия автомобил. В ръководството за потребителя трябва да пише октановото число.

Поддържайте гумите напомпани до необходимото ниво. При по-напомпани гуми вашия автомобил ще харчи повече гориво за да поддържа скоростта.

По-тежки превозни средства, изразходват повече гориво. Почистете автомобила – купето и багажника преди да тръгнете на път.

Използвайте климатикът пестеливо, защото той допълнително натоварва двигателя на автомобила и се използва повече гориво.

Затваряйте прозорците. Широко отворени прозорци, особено при бърза скорост увеличават аеродинамичното съпротивление. Може да намалите разхода на гориво с 10%.

Избягвайте дълъг престой на празен ход. Ако знаете, че ще спрете за повече от минута изгасете двигателя на колата. Неправилно общоприето схващане е, че автомобила ще използва по-малко гориво от количеството при повторно запалване.

Спазвайте ограниченията на скоростта. Колкото по-бързо карате, толкова повече гориво използвате. Например, ако шофирате със 110 км/ч вместо с 90 км/ч ще увеличите разхода на гориво с 20%.

Използвайте автопилот. Използването на автопилот на дълъг път (магистрала) ви позволява да поддържате постоянна скорост, което намалява разхода на гориво.

Sofia Bosch Car
1528 София; бул. "Искърско шосе" п.к.25; тел.: 02/ 978 66 22; факс: 978 56 37; GSM: 0885 135 126
e-mail: office@sofia-bosch.com; service@sofia-bosch.com; www.sofia-bosch.com