Начало | Автосервиз | Автоборса | RENT A CAR | Авточасти | Газови уредби | Масла и течности | Документи | Контакти | Кариери
Бош България
КАК СЕ СПРАВЯМЕ?
Назначаване на среща
Форма за диагностика

ПРАВО НА РЕМОНТ

Вие трябва да знаете своите права, когато става въпрос за ремонта и поддръжката на Вашия автомобил.

Знаете ли, че:

  • Не е нужно да закарате автомобила си в автомобилното представителство, за да запазите гаранцията си.
  • Гаранцията не може да изисква използването на конкретна марка части за смяна, която ви е предложена от автомобилното представителство.

Без значение каква кола карате ние можем да ви помогнем да запазите нейната гаранция валидна. Ако използвате качествените автомобилни части и обслужване, нашите опитни техници могат да се погрижат за поддръжката и ремонта на Вашия автомобил, без това да анулира Вашата гаранция.

Право на ремонт

Често задавани въпроси от собственици на нови или взети под наем автомобили:

Въпрос: Трябва ли да използвам оригинални части от оборудването на производителя, за да запазя гаранцията валидна?

Отговор: От правна гледна точка производителите на автомобили не могат да посочват кои части трябва да се използват при сервизното обслужване на Вашия автомобил. Можете да използвате качествени части от всякакъв модел и марка като автомобилни части на Bosch, за да подмените ремъците на вентилаторите, маркучите, спирачките, ауспуха или частите на шасито и т.н.

Въпрос: Какво трябва да направя, за да остане гаранцията на моя автомобил или камион валидна?

Отговор: Уверете се, че Вашият автомобил е обслужен в сроковете, посочени в ръководството за експлоатация на автомобила или гаранционната книжка и запазете цялата документация по поддръжката на Вашия автомобил. Уверете се, че във фактурата са вписани датата, монтираните части, регистрационният номер на автомобила и километража. Съхранявайте квитанциите на сигурно място. Ако в ръководството за експлоатация на автомобила или в гаранционната книжка има специален гаранционен формуляр, използвайте го.

Въпрос: Колата ми е под наем. Нося ли отговорност за нейната поддръжка?

Отговор: Дори да сте взели автомобил под наем, вие сте отговорен за цялостната му поддръжка и ремонт, така че да бъде в изправност съгласно ръководството за експлоатация.

Въпрос: Кои части трябва да бъдат сменени и през какъв период от време се извършват тези услуги?

Отговор: Консултирайте се с ръководството за експлоатация на автомобила. То ще ви даде цялата информация, от която имате нужда за всяка конкретна част или срок за сервизно обслужване. Уверете се, че сте го прочели внимателно и вземете предвид всички изключения или забележки за експлоатация при тежки условия. Гаранциите са за това да защитават потребителя, но трябва да спазвате изискванията.

Въпрос: Какво ще стане, ако моята нова кола има нужда от ремонт извън профилактичната поддръжка, като например ремонт на спирачките и други? Трябва ли да се обърна към автомобилното представителство за тези ремонти? А какво става, ако тези ремонти са покрити от гаранцията, която имам?

Отговор: Изборът къде да потърсите обслужване или ремонт за Вашата кола е изцяло Ваш. Най-вероятно ще трябва да закарате автомобила в автомобилното представителство за ремонт, обхванат от гаранцията. Проверете внимателно гаранцията, която имате, за да сте сигурен, че ремонтите са включени в нея.

Въпрос: Какво е качеството на след гаранционните части спрямо това на оригиналните части от оборудването на автомобила?

Отговор: Някои се произвеждат от същия доставчик и вероятно имат по-дълга гаранция от оригиналните части за оборудването на автомобила. След гаранционните части, доставени от Bosch, отговарят или дори надхвърлят спецификациите на производителя.

Въпрос: Какви права имам, ако срещна проблем с гаранцията, свързан с местния автомобилен представител?

Отговор: Ако имате проблем, свържете се с отдела за обслужване на клиенти на автомобилния производител и помолете за съдействие. Те се грижат за това, клиентите да са доволни и може би ще успеят да помогнат.

Полезни съвети:

Според последните проучвания, 5 % от всички смъртни случаи на моторни превозни средства са причинени от небрежна поддръжка на автомобилите.

Охладителната система трябва да бъде напълно промивана и да се презарежда на всеки 24 месеца. Размерът, условията и концентрацията на охлаждащата течност трябва да бъдат проверени. (препоръчително е процента на антифриз/вода да е 50 на 50.)

Никога не сваляйте капачката на радиатора, докато двигателят не е добре изстинал. Състоянието на задвижващите ремъци, скобите и маркучите на двигателя трябва да бъдат проверявани от професионалист.

Масло и маслен филтър се подменят според времевия интервал и експлоатацията на автомобила (изминати км). Обикновено е посочено в ръководството на автомобила. (минералните масла на 10 000 км., полусинтетичните 10 000 – 12 000 км, а синтетичните при пробег 15 000 км.). Ако автомобила има голямо натоварване с багаж или теглите ремрке също се отразява.

Смяната на другите филтри ( въздушен, горивен, на картерните газове и т.н.) се препоръчва да е на по-чести интервали в прашни условия. Възможно е да възникнат проблеми с управлението (трудно да спира, намалена мощност и др). Предотвратете ги навреме.

Замърсеното предно стъкло води до умора на очите и може да представлява заплаха за безопасността. Сменете чистачките и заредете с течност за тях.

Сменяйте гуми си на всеки осем хиляди км. Проверявайте налягането на гумите веднъж месечно, след като първо са изстинали. Не забравяйте резервната гума и се уверете, че тя е в добро състояние.

Проверете какво гориво е препоръчително за вашия автомобил. В ръководството за потребителя трябва да пише октановото число.

Поддържайте гумите напомпани до необходимото ниво. При по-напомпани гуми вашия автомобил ще харчи повече гориво за да поддържа скоростта.

По-тежки превозни средства, изразходват повече гориво. Почистете автомобила – купето и багажника преди да тръгнете на път.

Използвайте климатикът пестеливо, защото той допълнително натоварва двигателя на автомобила и се използва повече гориво.

Затваряйте прозорците. Широко отворени прозорци, особено при бърза скорост увеличават аеродинамичното съпротивление. Може да намалите разхода на гориво с 10%.

Избягвайте дълъг престой на празен ход. Ако знаете, че ще спрете за повече от минута изгасете двигателя на колата. Неправилно общоприето схващане е, че автомобила ще използва по-малко гориво от количеството при повторно запалване.

Спазвайте ограниченията на скоростта. Колкото по-бързо карате, толкова повече гориво използвате. Например, ако шофирате със 110 км/ч вместо с 90 км/ч ще увеличите разхода на гориво с 20%.

Използвайте автопилот. Използването на автопилот на дълъг път (магистрала) ви позволява да поддържате постоянна скорост, което намалява разхода на гориво.

Sofia Bosch Car
1528 София; бул. "Искърско шосе" п.к.25; тел.: 02/ 978 66 22; факс: 978 56 37; GSM: 0885 135 126
e-mail: office@sofia-bosch.com; service@sofia-bosch.com; www.sofia-bosch.com